Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011

Παραδοσιακές λαγάνες

Συνταγή λαγάνα

Υλικά
2,5 κιλά αλεύρι για όλες τια Χρύσες
40 γραμμάρια μαγιά νωπή
1 κουταλάκι της σούπας αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας καλαμποκέλαιο
νερό χλιαρό όσο πάρει
Σουσάμι

Εκτέλεση

Σε μία κούπα με χλιαρό νερό διαλύουμε την μαγιά και την ζάχαρη. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι την διαλυμένη μαγιά και το αλάτι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε σιγά σιγά προσθέτοντας χλιαρό νερό. ρίχνουμε και το λάδι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια μας. Αν κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Όταν τελειώσουμε το ζύμωμα σκεπάζουμε την ζύμη με ένα καπάκι ή με μια μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος (40) λεπτά περίπου να διπλασιαστεί στον όγκο.
Σε έναν πάγκο αλευρωμένο αρχίζουμε να ανοίγουμε τις λαγάνες μας με τον πλάστη γίνονται (7-8) περίπου λαγάνες. Με πάχος ένα πόντο αφού τις ανοίξουμε τις βάζουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί ή σε ένα αλευρωμένο. Εναλλακτικά βάζουμε στο ταψί αντικολλητική μεμβράνη. Πατάμε με τα δάκτυλα μας την κάθε λαγάνα για να κάνουμε λακουβίτσες βρέχουμε με ένα πινέλο ή με τα χέρια μας τις λαγάνες και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι όσο εμείς θέλουμε. Σε προθερμασμένο φούρνο στους (200) βαθμούς τις ψήνουμε για περίπου (25-40) λεπτά
Ανάλογα με το πάχος. Οι λαγάνες μας είναι έτυμες. Εγώ τις ψήνω σε ξυλόφουρνο που τον έκανα μόνος μου γίνονται τέλειες και νοστιμότατες λαγάνες δοκιμάστε να τις κάνετε . Όταν φτάσετε στο σημείο να σχηματίσετε τις λαγάνες ρίξετε μια ματιά στις φωτογραφίες μου. Αν θέλετε να είναι νηστίσιμες μπορείτε να παραλείψετε το λάδι. Καλή σας όρεξη. Γιάννης Δελλής







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.